Scandinavische Design Meubels

Scandinavische Design Meubels

In deze BLOG vertellen we je meer over de oorsprong van de Scandinavische design meubels uit ons assortiment.

BLOG (1) ML Lifestyle Products

 

Scandinavische design meubels

Typisch Scandinavisch Design; in deze blog vertellen we hier meer over!!

 

Meubels

Tot en met de middeleeuwen bezaten mensen weinig meubels. Zitten, slapen, eten en opbergen heeft de mens wel vanaf de vroegste oudheid gedaan maar de meubelen die wij daar nu voor gebruiken zijn niet te vergelijken met die van eeuwen geleden.

Cultuur en mode maar ook het ontstaan van nieuwe technieken en daarmee het gebruik van andere materiaalsoorten, hebben in elke tijd invloed gehad op de vormgeving van ons meubilair. Ook de bouw of constructie en de functie van meubels werden hierdoor beïnvloed. Door de jaren heen ontstond hierdoor steeds een nieuwe type meubels. De modellen van onze meubelen zijn vooral ontwikkeld na de middeleeuwen. De basismeubelen van die tijd waren eerst eenvoudige maar later ook met steeds meer creativiteit gevormde stoelen, tafels, bedden en kasten. Ook werd er vaker gebruik gemaakt van materiaalcombinaties.

Niet iedereen had in vroeger eeuwen de luxe en het gemak van stoelen. Er is ooit een tijd geweest dat een stoel alleen voor de rijken was. De stoel was een soort statussymbool. Een stoel was een voorwerp van waardigheid en niet bedoeld voor de gewone mens. Was je niet rijk dan zat je op de grond of op een stapel stenen. Ook werden kisten en krukjes gebruikt om op te zitten. Pas veel later, in de zestiende eeuw, wordt een stoel meer gemeengoed.

Het woord tafel is afgeleid van het Latijnse woord tabula. Vrij vertaald betekent tabula plaat, plat vlak of plank. In de Egyptische Oudheid was een tafel niet veel meer dan een stenen of metalen vlak om voorwerpen op te plaatsen. Ook tafels werden in de middeleeuwen alleen door de adel gebruikt en werd ook dit meubelstuk pas veel later gemeengoed.

De kast uit de middeleeuwen is min of meer ontstaan uit de kist. Een kast had in het begin veel weg van twee opeengestapelde kisten met openingen aan de voorkant. De bouwers werden steeds creatiever naarmate ze ander en beter gereedschap en materialen konden gebruiken. Kasten werden prachtig versierd door middel van veel handwerk door schrijnwerkers. Ook werden kasten soms voorzien van eikenhouten beelden uit de oudheid. Door de Verenigde Oost - Indische Compagnie (VOC) werden luxe houtsoorten zoals ebbenhout, palissander en mahonie naar Nederland geïmporteerd om meubelen van te maken. Hierdoor ontstonden ook weer nieuwe mogelijkheden om het meubilair vorm te geven.

 

Design

De term design kan in relatie tot meubels het best omschreven worden als (bijzondere) vormgeving, veelal modern ontwerp of stijl. Met een specifiek design creëer je een product waarmee je je kunt onderscheiden van de ‘rest’. Onderscheidend qua vorm, waarde, kwaliteit, kleur en functionaliteit. Design vergroot de herkenbaarheid van je product. Voor iedere smaak is er wel wat. Het spreekt je aan of het doet je helemaal niets en soms kun je eindeloos combineren. Door de juiste combinatie van kleuren en stijlen wordt niets soms toch weer iets. Design geeft je de mogelijkheid je te onderscheiden van de massa. Steeds meer verfijnde technieken en de beschikbaarheid van andere en duurzamere materiaalsoorten hebben geleid tot bijna onbegrensde mogelijkheden. 

Meubelmakers waren (tot 1789) lid van een gilde, een belangenorganisatie voor alle soorten ambachten. Hier konden ambachtslieden samenwerken en ervaringen uitwisselen. Om het vak van meubelmaker te leren, ging je bij een meester meubelmaker van zo'n gilde in de leer. Een meubelmaker specialiseerde zich in een techniek of type meubel. Zo waren er kisten- en kastenmakers of schrijnwerkers, stoelenmakers, lijstenmakers en beeldhouwers.

Er ontstonden steeds meer verschillende soorten meubels. Deze kunnen worden onderverdeeld naar functie; zitmeubels, bergmeubels, tafels, schrijfmeubels en bedden. Of een onderverdeling naar stijl als Renaissance, Barok, Rococo, Neo Classicisme, Empire, Biedermeier, Neo - stijlen, Art Nouveau en Art Deco. Later deden ook modernere stijlen als vintage, retro, jaren ’50, ’60, ’70 en Scandinavisch design hun intrede.

 

Scandinavische Design Meubels

Scandinavisch design vindt haar oorsprong in Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. Het is ontstaan na de tweede wereldoorlog. In een periode van revoluties, veel cultuurveranderingen en een alsmaar toenemende bevolking. De bevolking had in de naoorlogse periode behoefte aan meubels van hoge kwaliteit met de nadruk op functionaliteit. Hieruit is het Scandinavisch design voortgekomen. Scandinavische meubels worden gekenmerkt door vakmanschap, sterke materialen en duurzaamheid. In Scandinavische landen zijn de winters lang en streng. De zomers zijn soms ook donker en somber. Veel Scandinaviërs verlangen naar lichte en vrolijke contrasten in het interieur. Daarom werd gekozen voor lichte pastelkleuren en veel witte tinten.

 

Scandinavisch meubilair is eigentijds meubilair met enigszins aparte maar ook heel innovatieve accessoires. De ontwerpen laten vaak grafische prints en vrolijke kleurcombinaties zien. De karakteristieke veelal moderne vormen en pasteltinten stralen eenvoud uit.

Lichte kleuren wisselen zich af met moderne vaak strakke vormen en natuurlijke materialen. De simpele stijl in je interieur straalt rust uit en bovendien is het ook de manier om je huis groter te laten lijken. 

 

Hout speelt een belangrijke rol binnen een Scandinavisch interieur en dan vooral de houten vloer. Dit wordt vaak gecombineerd met witte muren, zodat de nadruk ligt op het interieur en je meer kunt spelen met licht.

Scandinaviërs houden van hun natuur. Materialen als hout, riet, jute en rotan gecombineerd met (zwart) metaal worden dan ook veelvuldig gekozen. Deze specifieke materialen en combinaties zorgen voor een rustige, warme en knusse uitstraling. Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich ook door een ongeëvenaarde frisheid.

De vakkundig vervaardigde meubels zijn van hoge kwaliteit met de nadruk op functionaliteit en duurzaamheid.

 

Je kunt dan ook jarenlang genieten van je Scandinavische design meubels!!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »